13 Kasım 2010 Cumartesi

KAFE KEDİ basın bülteni

İzmit ve İzmitliler kendilerine biçilen rolleri olmasa da kamusal yaşam alanlarını dönüşüme uğratıyor. Yürüyüş yolunun doğu kısmında onlarca kafede yüzlerce İzmitli akşam geç saatlere kadar birlikte vakit geçirme imkanı buluyor. Yine İzmitlilerin isteklerini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak dönüştürülmesi düşünülen/ planlanan/ örgütlenen Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm alanı Seka, hali hazırdaki durumu ile Sekapark, günün yorgunluğunu atmak isteyenlere şehrin batı kısmında soluk alma imkanı sağlıyor. Hiç şüphesiz bu olumlu gelişmelerin takviye edilmesi ve artırılması gerekiyor: Şehrin tarihsel dokusunun korunması, sahilin kamusal yaşama daha fazla açık kalması, kent içindeki hem mevcut hem de kurulma aşamasında olan kültür sanat merkezlerinin teşvik edilmesi ve bunların faaliyetlerinin desteklenmesi, yeni rekreasyon alanlarının açılması, birbirinden ayrı düşmüş yakalarının (doğu ve batı, sahil ve yürüyüş yolunun) birleştirilmesi.

Kafe Kedi tam şehrin orta yerinde eski bir İzmit mahallesinin küçük bir ara sokağına, yaşadığı şehri yukarıdaki minval üzere düşünen ve düşleyen bir kaç genç cengaver tarafından kuruldu. Kafe Kedi elbette bir ticari kafedir, ama bir o kadar da onun dışındadır. Kafe Kedi günlük gazeteleri karıştırmak, sanat dergileri ve kitap okumak, yumuşak bir müzik eşliğinde dostlarla buluşmak, yeni arkadaşlarla tanışmak, şehrin kültür sanat alanındaki gelişmelerini konuşmak, bu şehirde yaşamın tadını çıkarmak ve eğlenceli vakit geçirmek için nezih bir ortam vaadediyor. Kafe Kedi'nin cengaver girişimcileri Sevgi Ata Çetin, Hülya Kılıç ve Meftun Demirhan, kafedeki duvar döşemelerinden kitaplığa, mutfaktan masa sandalyeye kadar her şeyi dostları ile birlikte bizzat bulup buluşturmanın ve üretmenin hazzı içinde davrandılar ve öyle davranmayı taahhüt ediyorlar. Bu yüzden Kafe Kedi müdavimlerinin katkıları ile şekillenmeye açık, müdavimlerin ev sahipliğinde giderek kültür sanat etkinliklerine yer açan bir mekan olmayı istiyor. Hatta Kafe Kedi bunu düşünmekle kalmadı, yapmaya karar verdi bile.

Kafe Kedi ile Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği kendi aralarında imzaladıkları protokolle, şehrin kültür sanat hayatının atalete düş(ürül)müş her tür unsurunu "yeniden demeğe" çağırıyorlar. Kültür sanat hayatının mevcut unsurları arasında şehrin tam orta yerine kurulmuş bu mekanda temasa geçmek, organize düşler ve düşünceler yaratmak, sadece kültür sanat tüketicisi olmak için değil, aynı zamanda katılımcı olmak için bu çağrıyı yineliyorlar. Bu yüzden Kafe Kedi ve Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği her tür kültür sanat faaliyetinin şehrin dokusunda daha çok yer almasını sağlamak için paneller, atölyeler, festivaller, sergiler planlıyor. Değişen İzmit kamusal yaşamında kültür sanatın yeterince yer bulması için Kafe Kedi mekansal anlamda, Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği ise organizasyon anlamında kolaylaştırıcı olmaya aday.

Kafe Kedi Pertev Paşa cd. Tahsin Marmara sk. Vakıf apt. 7/D adresindedir (Yeni Cuma Camii'nin hemen yanında, www.kafekedi.blogspot.com), giriş katta kafe ve mutfak, asma katta kitaplık, bodrum katta ise sergi salonu bulunmaktadır. Müdavimlerin isteklerine göre şekillenecek bir mutfak menüsü, yine müdavimlerin isteklerine göre şekillenecek müzik dinletileri, günlük gazete ve kültür sanat dergisi aboneliği olacaktır. Tam anlamıyla katılımcı ve bir o kadar da kültür sanat hayatına ticari faaliyetlerden daha fazlasını katmayı düşünenlerin mekanı.

Hepimiz hoş geldik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder