21 Kasım 2010 Pazar

"Kafe Kedi" de bir kahve içmez misiniz?

Sevgili Ruhan Abi yazısında bizi anlatmış.



“İzmit ve İzmitliler kendilerine biçilen rolleri olmasa da, kamusal yaşam alanlarını dönüşüme uğratıyor. Yürüyüş yolunun doğu kısmında, onlarca kafede yüzlerce İzmitli, akşam geç saatlere kadar birlikte vakit geçirme imkanı buluyor. Yine İzmitlilerin isteklerini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak dönüştürülmesi düşünülen/ planlanan/ örgütlenen Türkiye'nin en büyük endüstriyel dönüşüm alanı Seka, hali hazırdaki durumu ile SekaPark, günün yorgunluğunu atmak isteyenlere şehrin batı kısmında soluk alma imkanı sağlıyor. Hiç şüphesiz bu olumlu gelişmelerin takviye edilmesi ve artırılması gerekiyor: Şehrin tarihsel dokusunun korunması, sahilin kamusal yaşama daha fazla açık kalması, kent içindeki hem mevcut hem de kurulma aşamasında olan kültür sanat merkezlerinin teşvik edilmesi ve bunların faaliyetlerinin desteklenmesi, yeni rekreasyon alanlarının açılması, birbirinden ayrı düşmüş yakalarının (doğu ve batı, sahil ve yürüyüş yolunun) birleştirilmesi…” demişler ve eklemişler;
“…Kafe Kedi şehrin tam orta yerinde, eski bir İzmit mahallesinin küçük bir ara sokağına, yaşadığı şehri yukarıdaki minval üzere düşünen ve düşleyen bir kaç genç cengaver tarafından kuruldu. Kafe Kedi elbette bir ticari kafedir, ama bir o kadar da onun dışındadır. Kafe Kedi günlük gazeteleri karıştırmak, sanat dergileri ve kitap okumak, yumuşak bir müzik eşliğinde dostlarla buluşmak, yeni arkadaşlarla tanışmak, şehrin kültür sanat alanındaki gelişmelerini konuşmak, bu şehirde yaşamın tadını çıkarmak ve eğlenceli vakit geçirmek için nezih bir ortam vaadediyor. Kafe Kedi'nin cengaver girişimcileri Sevgi Ata Çetin, Hülya Kılıç ve Meftun Demirhan, kafedeki duvar döşemelerinden kitaplığa, mutfaktan masa sandalyeye kadar her şeyi dostları ile birlikte bizzat bulup buluşturmanın ve üretmenin hazzı içinde davrandılar ve öyle davranmayı taahhüt ediyorlar. Bu yüzden Kafe Kedi müdavimlerinin katkıları ile şekillenmeye açık, müdavimlerin ev sahipliğinde giderek kültür sanat etkinliklerine yer açan bir mekan olmayı istiyor. Hatta Kafe Kedi bunu düşünmekle kalmadı, yapmaya karar verdi bile…”
Durum biraz farklı gibi değil mi? Kentimizde çok sayıda kafe var ve her biri, küçük de olsa bir yatırım gerektirmiş. Herkes evine ekmek götürme derdinde çünkü. Bu çok doğaldır, olması gerekendir.
Kafe Kedi de, kendilerinin de belirttikleri gibi “ticari kafe”dir. Ne ki, diğerlerinden farklı bir tavır sergilemektedir. En azından böyle bir çabaları vardır Kafe Kedi’nin ortaklarının ve kentin gerçek yanına, olan, olması gereken, görünmesi gereken yanına katkı sunmak istemektedirler. Bunu da;
“…Bu yüzden Kafe Kedi ve Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği her tür kültür sanat faaliyetinin şehrin dokusunda daha çok yer almasını sağlamak için paneller, atölyeler, festivaller, sergiler planlıyor. Değişen İzmit kamusal yaşamında kültür sanatın yeterince yer bulması için Kafe Kedi mekânsal anlamda, Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği ise organizasyon anlamında kolaylaştırıcı olmaya aday…” sözleriyle belirtmektedirler.
Kafe Kedi nerede mi?
Pertev Paşa Cad. Tahsin Marmara Sok. Vakıf Apt. 7/D. Yeni Cuma Camii'nin hemen yanında. www.kafekedi.blogspot.com)
Bir kahve içmez misiniz?

http://www.ozgurkocaeli.com.tr/yazi/kafe-kedi-de-bir-kahve-icmez-misiniz-59289.htm

1 yorum: