29 Şubat 2012 Çarşamba

Bastil'de Saatler Neden Durdu?

Bir yılı aşkın süredir düzenledikleri etkinliklerle birçok kişiye ulaşan Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği bahar etkinlik programı başladı.

Kültür Tarihi Kayıp İzler ana başlığı ile gerçekleştirilen panelin konusu “Avrupa Tarihinde kırılma anları: Bastil’de saatler neden durdu?” oldu.29 Şubat Çarşamba Günü Kafe Kedi Aytekin Yazgan Salonu’nda gerçekleşen panele Ahmet Kuyaş ve Hakkı Başgüney konuşmacı olarak katıldı.  Panelin Moderatörlüğünü KOÜ Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi Taner Yelkenci yaptı.
Kuyaş konuşmasında devrim kavramının nasıl anlaşılması gerektiği üzerine odaklandı. Devrimin uzun süreli bir yığılmanın yol açtığı patlama olarak anlaşılması gerektiğini ileri süren Kuyaş, Fransız Devrimi'nin Bolşevik Devrimi'nden farklı olarak bir plan dahilinde yönlendirilmiş halk isyanı olmadığını, süreç içinde kendi anlamını ve değerlerini yarattığını dile getirdi. Hakkı Başgüney ise Andrzej Wajda'nın Danton isimli filmi üzerinden devrimin kahramanları olan Danton, Robespierre ve Joseph Fouché karakterlerini değerlendirdi.

Her hafta farklı başlıklarla düzenlenecek panellerde  bir çok uzman  ismi konuk edecek olan Kültür Kolektifi Derneğinin panel programı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için dernek internet sitesi ziyaret edilebilir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder