18 Aralık 2012 Salı


VE KİRLENDİ DÜNYA-I
KALKINMA–I: AŞIRILIKLAR ÇAĞINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKALARI

Geçtiğimiz hafta Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen BM İklim Müzakereleri, Kyoto Protokolü aracılığı ile düzenlenmekte olan küresel iklim değişikliği politikalarının 2020 yılına kadar uzatılması konusundaki uzlaşma ile sonuçlandı. Bu uzlaşma; yokuş aşağı ve freni boşalmış bir vaziyette ilerlemeye devam eden dünya halkları açısından bakıldığında, varlığını müzakere edilmez bir biçimde gösteren küresel iklim krizini önlemek adına gelişmiş ülkelerin mutlak suretle atması gereken adımların 2020 yılına kadar ötelenmesi ve dolayısıyla bu halkların varlıklarının tehdidi anlamına geliyor. Düzenlenen gelenekselleşmiş bu müzakerelerden herhangi birinin, gezegenin geleceği konusunda olumlu sonuçlara neden olacağına dair umutsuzluklar ise bir kez daha haklı çıkıyor ve umudun gözleri yine sokağa çevriliyor.
İklim değişikliği yalnızca bir ısınma paradigması üzerinden tartışılırken kamuoyunun ilgisi, dünyanın soğutulmasını sağlayabilecek yeni teknolojilerin tüketilmesi gibi bir strateji üzerinde yoğunlaştırılıyor. Öte yandan küresel iklim değişimin bir sonucu olan ekolojik krizin sıkı sıkıya bağlı olduğu iktisadi dinamikler ise çoğu zaman göz ardı ediliyor. Kapitalizmin metalaştırma süreçleri ve karlılık oranlarını arttırma çabası görünürde yalnızca bir ısınma etkisi yaratırken, buna bağlı olarak gelişen gıda kıtlığı, ekolojik tahribatlar, kuraklık ve kitlesel ölümler gibi gerçeklikler yok ya da normal sayılıyor. Krizin aşılması anlamında yegâne umudumuz olan sokak ise kapsamlı bir karartma ile bilgisiz bırakılmaya devam ediyor. Doha Müzakereleri sırasında “Günün Fosili” seçilen Türkiye, yaptığı yeni enerji yatırımları ile övünürken nükleer yalanını meşrulaştırmanın türlü biçimlerini kullanıyor. Uluslar arası bir rezalet olarak nitelendirebileceğimiz bu bilginin aktarılmadığı kamuoyu üzerindeki bu hileli yönlendirme ise maalesef büyük oranda başarılı oluyor.  
20 Aralık Perşembe saat 18:30’da Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği ve Kafe Kedi’nin işbirliğiyle düzenlenecek panelde, iklim değişikliği ve ekolojik kriz konusunda, dünyada ve Türkiye’de kamuoyuna söylenen yalanları bir nebze olsun görünür kılabilmek için bir araya geliyoruz. Ve Kirlendi Dünya-I ana başlıklı etkinlik programı kapsamında düzenlenecek olan Kalkınma-I: Aşırılıklar Çağında İklim Değişikliği Politikaları başlıklı panel İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Görevlisi Stefo BENLİSOY’un panelist olarak katılımı ile gerçekleşecek. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder