13 Nisan 2012 Cuma

Taner Öngür ve Cenk Taner 19 Nisan'da Kafe Kedi'de


                                                       
İsyankar Ruhun Sesi Rock Müzik
 “Rock ve Başkaldırı”

Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği’nin düzenlediği panel dizisinin bu haftaki konusu “Rock ve Başkaldırı”

Müzik belki de diğer sanatlara kıyasla daha geniş kitlelere ulaşan, ister profesyonelce olsun ister amatörce olsun her anlamda, herkesin hayatına hem de her gün dahil olan bir sanat dalı. Özellikle 1960’lardan yaygınlığa kavuşan rock belki de müzik sanatının en kitlesel ve haşarı çocuklarından biri. Bu popüler ve yaygın müziğin çok güçlü toplumsal temeli de mevcut. Bu yüzden rock’a sadece bir müzik tarzı demek de yanlış bir tutum olacaktır. Bünyesinde barındırdığı muhaliflik ve başkaldırı rock müziğin asıl kimliğini belirleyen en temel unsurlardır. Özellikle 1960’ların soununda ünlü Woodstock Festivali ile çiçek çocuklarının muhalif ve başkaldıran sesleri rock müzik dolayımı ile dünyaya yayılmıştı. Günümüzde ise iyiden iyiye endüstrileşmiş rock müziğin hala muhalif, başkaldıran yanını muhafaza edip etmediği konusunda çeşitli tartışmalar mevcuttur. Bu anlamda Kocaeli Kültür Kolektifi Derneği böyle bir konuyu masaya yatırarak tartışmalara katkıda bulunma amacını güdüyor. Bunu da Türkiye’de rock müziğin en önemli gruplarından Moğollar’ın bas gitaristi, ülkemizdeki en önemli rock karakterlerinden Taner Öngür ve Kesmeşeker’in gitaristi, vokalisti ve bestecisi Cenk Taner ile yapıyor.

Panele katılacak konuşmacılardan olan Taner Öngür, hem grubu Moğollar ile hem de solo kariyeri ile gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çok önemli başarılara imza atmış bir müzisyen. Moğollar ile birlikte 1971 yılında Academie Charles Cros ödülü almış bir sanatçı. Bu ödülü 1970 yılında Jimi Hendrix’in, 1972 yılında ise Pink Floyd’un kazandığını söylersek çok ciddi bir başarının ölçülerini vermiş oluruz. Moğollar ile en son 2009 yılında Umut Yolunu Bulur isimli albümü çıkaran sanatçı hala ülkemizin en aktif rock müzisyenlerinden biri.

Konuşmacılardan diğeri ise Cenk Taner. Grubu Kesmeşeker ile birlikte 20 yılı aşkın süredir müzik yapıyor. “Kadıköy Sound” diye adlandırılan müzikal akımın en önemli müzisyenlerinden birisi. Yazdığı naif, kırılgan, şiirsel ama bir o kadar da muhalif ve güçlü şarkılar ile ülkemizdeki rock müziğin en özgün karakterlerinden birisi, modern bir kent ozanı. 2011 yılının sonlarına doğru grubu Kesmeşeker ile “Doğdum Ben Memlekette” adında bir albüm çıkaran Taner, müzikal serüvenine emin adımlarla devam ediyor.

1 yorum:

  1. bu panelle ilgili herhangi bir bilgi yok mu? görüntü kaydı, yazı vs? ya da bunlar için kime ulaşmalıyım?

    kesmeseker.org

    YanıtlaSil